Povídání nejen o papričkách pro všechny, co rádi něco pěstují a jsou rádi, když je pálí huba.

Je čas udělat zelenině pápá.

28. září 2013 v 18:56
V předchozím článku jsem se rozněžnila nad osazováním okrasných částí zahrady. Když už jsme ale zahradničili, věnovali jsme se samozřejmě i zahradě zeleninové. V hlubokém údolí řeky Svratky jsou chladné noci. Už když jsme ráno přijížděli do vesnice, šedivá barva vegetace napovídala, že něco není v pořádku. A ono jo. Udeřily ranní mrazíky. Odnesly to rajčata a kukuřice. Sklidili jsme asi pět kilo krásně zelených rajčat. Bohužel to nejsou všechno zelené odrůdy. Dáme jim šanci dojít, pokud ji nevyužijí, skončí v nezralé salze. Nicméně musím říct, že být letos tepleji, na rajčata by to byl vyjímečně povedený rok. Co se nám taky dařilo byly ředkve. O ředkvičkách Faraon, necitlivých k délce dne, jsem se již zmiňovala. Skutečně se osvědčily, lze je vyset kdykoliv. Dále jsme sklízeli i Heilstone a China Rose. Byli jsme nuceni sklidit i zbývající kukuřice. Budou se hodit jíst syrové, jsou tak malé a mladé, že je není třeba vařit. Až je ochutnáme všechny (zatím jsme sklízeli Golden Bantam), zaznamenám dojmy do Profilů odrůd. Nakonec nebyl špatný rok ani na mrkev, znovu zde musím pochválit sladké mrkvičky Chantenay Royal. Koho zima překvapivě nezničila jsou rostliny tykví. Cukety to sice už zabalily, ale ostatní se nechtějí vzdát a navzdory zimě kvetou. Sklidili jsme mláďata Delicaty, zkusíme je naložit. Nikdy jsem nenakládala tykve, ale snad něco vymyslíme. Jsou tak malé, že se s nimi nedá nic jiného dělat. Dále jsme objevili dva hubbardy téměř ve sklízecí velikosti. Modrý a zelený. Tykve se rády pnou, hubbardy využily jako oporu zlatici, která s visícími plody tykví vypadá zajímavě. Překvapením byla dobře ukrytá tykvička Musque de Provence. Zatím je zelená a velká jako větší rajče. Snad ji ještě podzimní slunce dopřeje. Naši sklidili jednu Thelma Sanders Sweet Potato Acorn tykev, ale nebyla jsem doma na ochutnávku, takže taktéž doplním později. Takže tykve na vysočině také ano! Pro citlivější zeleninu, rozumněj papriky, plánujeme příští rok vybudovat coldframe (hezky česky pařeniště). Máme celkem dost cihel a různé zbytky skleněných tabulí, takže to by bylo, aby nebylo!
Takže jsme nakonec záhony poryli, zamulčovali a nebo oseli žitem a až sklidíme zbývající ředkve a poslední tři tykve, bude pro letošek se zeleninou na Vysočině konec. No na to, že to byl první rok, to nebylo tak zlé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama