Povídání nejen o papričkách pro všechny, co rádi něco pěstují a jsou rádi, když je pálí huba.

Kečup na humra

26. srpna 2014 v 21:10 |  Recepty
Mám pocit, že si posledních čtrnáct dní nonstop stěžuju na počasí. "Mámí!! Chčije a chčije!" Zas je to vděčné téma. Zvlášť když se někam nově přistěhujete a s lidma se moc neznáte, tak takovou větou: "To je letos na hovno, že? Tak hnusný léto!", tím nic nepokazíte. A když jim ještě řeknete, že vám zplesnivěla všechna rajčata...to zahřeje u srdíčka. Konverzace jako víno.
Ale teď jsem si vlastně stěžovat nechtěla. Naopak. Jeden z mála kladů tohoto počasí je, že rostou houby. A když člověk žije na Vysočině obklopen lesy...hmm. Ne, že bych pocházela z míst, kde houby nerostou, to ne. Dokonce i kolem Brna se dá slušně sbírat. Vždycky chodím z lesa s plnými koši nebo taškami. Je to proto, že sbírám všechno, pokud to není očividně jedovaté a nebo na tom není centimetrový kožíšek plísně. Doma se to pak dá vyhodit. Když jsme tu šli na houby prvně, držela jsem se své filozofie sebrat všechno. Cestou domů se třema téměř plnýma taškama jsme narazili postupně na dvě hnízda klouzků (každé po více než 30 houbách). Co si budeme nalhávat, narvala jsem je do tašek všechny. Spousta čištění a skoro všichni byli červiví. Pak jsme zjistili, že klouzky tu nikdo nesbírá, je jednoduší sbírat praváky. Podruhé už jsme byla otrlá. Vyběhli jsme do lesa, za půl druhé hodiny jsme přinesli dvě tašky hřibů a kozáků a bylo.
Dost bylo machrování. Co to má celé společného s kečupy? Kečup, jak ho známe dnes, je totiž poměrně moderní záležitost. Myslím tím to, že se kečup vyrábí z rajčat. Kečup pochází z Asie a vyráběl se z věcí, z nichž se tak v Asii omáčky dělají (ryby, soja, škeble). V osmnáctém století se kečup dostal do Evropy. Kečupy se vyráběly hlavně z hub, po asijském vzoru i z ústřic a jiných škeblí, ale třeba také z ořechů. Za rajčatový kečup, jak ho známe dnes, může hlavně pan Henry J. Heinz.

Jelikož riziko, že budeme muset jíst humra je všudypřítomné a protože nejsme žádní křupani, rozhodli jsme se pro kečup hnědý, houbový.
Vyrábí se tak, že: Kilo a půl hříbků prosypeme třemi lžícemi soli a necháme do druhého dne stát. Rozmixujeme na kaši a dáme do hrnce. Do mixéru dáme 225 ml bílého vinného octa, 6 šalotek nebo dvě větší cibule a dva stroužky česneku. Rozmixujeme a přidáme ke kaši z hub. Přidáme ještě 675 ml vinného octa, 20 kuliček nového koření, 8 hřebíčků, 4 bobkáče, 1/2 t muškátového květu, 1t mletého zázvoru (dávali jsme galgán), 1t papriky. Vaříme hodinu a půl. Pak kečup propasírujeme a přidáme 110 ml sherry.


PS: Zajímalo by mě, jak moc velký vliv na moji letošni zavařovací aktivitu má to, že jsem si koupila lepící štítky na sklenice Mrkající.
Některé ženy rozzáří klenotnictví či obchod s oděvy, klíčem k mému srdci je papírnictví.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ABoalleykemo ABoalleykemo | E-mail | Web | 17. srpna 2017 v 3:21 | Reagovat

Four to five glasses of this juice have to be consumed every week to find the desired result.  Core maca from your supplier energetix is definitely an herb that tests quite nicely for several males.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama